En grundkurs i schack: Allt du behöver veta - MrSchack

En grundkurs i schack: Allt du behöver veta

Schack är ett coolt brädspel med en historia som är lika lång som den är spännande. Tänk dig schack som ett slagfält, men istället för svärd och sköldar har du pjäser som torn och springare.

Det började för flera tusen år sedan, troligtvis i Indien. Det exakta ursprunget är lite av en gåta, men det är klart att spelet har charmat folk världen över.

Ett schackbräde har 64 rutor och varje spelare har 16 pjäser. Målet är att sätta den andra spelarens kung i ett läge där den inte kan rädda sig. Man säger "schackmatt", och spelet är över.

Vem kom då på schack? Det är en fråga som har lika många svar som det finns schackstrategier. Men en sak är säker: schack är en hjärngympa som folk älskar att spela, oavsett tid och plats.

Spelets grundläggande regler

schackpjäser

När du ska spela schack börjar du med att placera brädet så att en vit ruta finns längst ner till höger.

Varje spelare har 16 pjäser: en kung, en drottning, två torn, två löpare, två springare och åtta bönder.

Pjäserna står uppställda på de två första raderna. Nu, hur rör de sig? Låt oss bryta ner det.

Kungen kan gå ett steg åt vilket håll som helst – framåt, bakåt, åt sidorna och diagonalt. Men kom ihåg, kungen får inte gå in i "schack".

Drottningen är pjäsen med friast fötter. Hon kan dra åt vilket håll som helst och hur långt som helst, men inte hoppa över andra pjäser.

Tornet rör sig rakt, antingen framåt, bakåt eller åt sidorna, över hur många tomma rutor som helst.

Löparen rör sig diagonalt, också det över valfritt antal tomma rutor. Du börjar med en på vardera färgen av rutor och de håller sig till den färgen hela spelet.

Springaren, eller hästen som många kallar den, är speciell. Den rör sig i en L-form – två steg åt ena hållet och sedan ett steg åt sidan. Den är den enda pjäsen som kan hoppa över andra.

Bonden går framåt men tar endast ett steg, förutom på sitt första drag då den kan ta två. Och en sak till, bönder tar andra pjäser diagonalt, inte rakt fram.

Det finns några speciella regler också, som "en passant" och "rockad", men det viktigaste är att du håller dina pjäser skyddade samtidigt som du sätter press på motståndaren.

schackspel closeup

Strategier för att vinna i schack

Vill du bli en vinnare i schack? Det handlar om smarta drag och schyssta strategier. Först och främst, ha koll på hela brädet. Det är lätt att stirra sig blind på en del av spelet, men en riktig vinnare ser allt.

Öppningen är A och O. Kicka igång spelet med pjäser som ger dig utrymme och kontroll i mitten av brädet. Det ger dig fler alternativ för nästa drag.

Spela med alla pjäser. Det är som i ett lag, alla behöver vara med och jobba. Sätt dina pjäser där de hotar motståndarens kung och skapar fördelar för dig.

Håll koll på kungen. Att hålla din kung säker är grundläggande. Det finns något som kallas rockad, där du flyttar kungen två steg mot tornet och hoppar tornet över kungen. Det är ett smart drag för att skydda din viktigaste pjäs.

Och hur vinner man schack på tre drag? Tja, det kräver att motståndaren gör stora misstag. Men, ärligt talat, det händer inte ofta, speciellt inte om du spelar mot någon som har koll på läget.

För att bli riktigt bra på schack behöver du öva. Spela mycket, lär dig av dina misstag och testa nya strategier.

Och glöm inte att ha roligt, för det är när du har kul som de bästa dragen kommer till dig.

två springare i schack möter varandra

Spelets slutspel

När ett schackparti närmar sig slutet kan det bli riktigt nervkittlande. Ibland blir det inte alls som man tänkt sig.

Så hur slutar ett parti schack utan en vinnare? Jo, det kan bli remi eller oavgjort på några olika sätt.

Remi är när ingen av spelarna kan schackmatta motståndarens kung, trots att spelet är i full gång. Det kan hända om det inte finns tillräckligt med pjäser kvar på brädet för att göra schackmatt, eller om ingen har möjlighet att vinna.

Patt är ett annat sätt att sluta oavgjort. Det händer när den spelare vars tur det är att dra inte har något lagligt drag och deras kung inte står i schack. Lite som att vara i ett hörn utan att kunna röra sig.

Dödläge, eller som det också kallas, "ställningsdödläge", inträffar när spelarna upprepar samma drag tre gånger i rad.

För att spel inte ska dra ut på tiden för alltid, finns det regler som säger att om det inte skett något pjäsbyte eller drag med en bonde på 50 drag, då kan en spelare kräva remi.

far spelar schack med sin son

Schackkultur och etikett

Schack är mer än bara ett spel – det är en del av en större kultur. Det har sina egna regler, inte bara för hur pjäserna rör sig, utan också för hur spelarna beter sig.

Vem bestämmer reglerna?

Internationella schackförbundet, FIDE, håller koll på reglerna. De uppdaterar dem ibland, så det är bra att ha koll på de senaste ändringarna.

Hålla nerverna

Att hålla nerverna i schack är en stor del av spelet. Schack kan vara stressande, så det är viktigt att hålla sig lugn och samlad. Djupa andetag och att tänka på nästa drag snarare än på resultatet hjälper.

Etikett

Schacketikett är också viktig. Att skaka hand före och efter partiet, inte störa när det är motståndarens tur och att respektera tidsgränserna är grundläggande saker som visar god sportmanship.

Och vem uppfann schack?

Det är fortfarande lite av ett mysterium, men det vi vet är att spelet har utvecklats under hundratals år. Varje drag som görs på brädet är en del av den fortsatta historien.

gammaldags målning av män som spelar schack

Schack är inte bara ett tidsfördriv; det är en livslång färdighet som skärper sinnet och erbjuder oändliga möjligheter till lärande. Och det är detta som gör schack till en så viktig del av många kulturer runt om i världen.

David Carlson från MrSchack

Som en inbiten schackentusiast med år av erfarenhet vid brädet, förstår jag djupet och skönheten i detta tidlösa spel. Min passion är att dela med mig av kunskap och strategier som får fler att uppskatta schackets rika värld.

Tillbaka till blogg